DE TOEKOMST VAN ARCHITECTUUR IN EEN DIGITAAL TIJDPERK
DON 4 april 2019 | 16:00 – 18:00 uur | FreedomLab Campus Tickets
Paneldiscussie met architect Ben van Berkel (UNStudio), filosoof Ad Verbrugge & technoloog Arief Ernst Hühn (FreedomLab Thinktank)


Onze habitat is drastisch aan het veranderen. Niet omdat onze fysieke omgeving een belangrijke transformatie ondergaat, maar omdat we steeds meer tijd doorbrengen in de digitale wereld en minder in onze fysieke omgeving. De tijd waarin we naar ons scherm kijken is inmiddels gestegen naar 12 uur per dag. Bovendien worden de interfaces die ons naar de digitale omgeving transporteren steeds intiemer: niet alleen ons zicht, maar ook tast en gehoor worden steeds vaker meegenomen. De uitgebreide mogelijkheden van de digitale wereld bieden een nieuwe omgeving om te werken, socializen, winkelen en te recreëren.

Ons fysieke leven is dan ook steeds meer vervlochten met ons digitale leven, waardoor de vereisten voor de inrichting, ontwerp en bestemming van onze fysieke ruimte moeten worden herzien. Aan welke behoeften moeten toekomstige gebouwen voldoen om haar gebruikers van dienst te zijn? Zullen gebouwen worden gereduceerd tot fysieke platforms die ons idealiter zo snel en gemakkelijk mogelijk naar de digitale wereld doorsluizen, of hebben we ook gebouwen nodig om ons opnieuw te verbinden met het hier en nu? 

Luister, praat en denk mee over de toekomst van architectuur in een digitaal tijdperk. Met o.a. keynote spreker architect Ben van Berkel (UNStudio), filosoof Ad Verbrugge & Technoloog Arief Ernst Hühn (FreedomLab)


Sprekers
Ben van Berkel – Principal architect en oprichter UNStudio, oprichter UNSense. Hoogleraar AA. Dipl. (Hons), (F)RIBA, Hon. FAIA. 
Ben van Berkel richtte in 1988 met Caroline Bos UNStudio op. Hij realiseerde onder meer het Mercedes-Benz Museum in Stuttgart, het centraal station van Arnhem in Nederland, de Singapore University of Technology & Design en de ontwikkeling voor ‘Raffles City’ in Hangzhou, een duurzame stadshub met meerdere functionele bestemmingen. Momenteel werkt UNStudio onder andere aan het ontwerp voor Doha’s geintegreerde metro netwerk in Qatar en de Wasl toren in Dubai. In 2018 richtte Ben van Berkel UNSense op, een Arch Tech Company dat op de mens gefocuste technologische oplossingen ontwerpt en integreert in de gebouwde omgeving (www.unsense.com). Hij geeft les over ‘Gezondheid in Architectuur’ aan de Harvard Graduate School of Design en gaf een TEDx presentatie over Health & Architecture. Daarnaast zit Ben in de Taskforce Bouwagenda en werkt hij mee aan het realiseren van een revolutie in de bouw.

Filosoof Ad Verbrugge (VU Amsterdam)
Ad Verbrugge doceert sociale- en culturele filosofie en filosofie van de economie aan de VU te Amsterdam (sinds 2002). Daarnaast is hij medeoprichter en voorzitter van de vereniging Beter Onderwijs Nederland en Centrum Èthos aan de VU. Van 1994 tot 2002 was hij werkzaam aan de Universiteit Leiden als docent wijsgerige ethiek. Zowel in Leiden als in Amsterdam won hij de universitaire onderwijsprijs. Bij het grote publiek is hij bekend geworden met zijn cultuurfilosofische bestseller Tijd van Onbehagen (2004), de Tegenlicht-uitzending Bevangen in Vrijheid (2004), zijn optreden bij Zomergasten (2006) en presentatie van Het filosofisch kwintet van omroep HUMAN met Clairy Polak (2012-2016). Sinds 2017 is hij aangesteld als gasthoogleraar aan Bloemfontein University of the Free State in Zuid Afrika. Zijn meest recente publicatie is ‘Het goede leven & de vrije markt’ (2018, samen met Govert Buijs en Jelle van Baardewijk). www.adverbrugge.com

Technoloog Arief Ernst Hühn (FreedomLab)
Arief leidt FreedomLab’s toekomstgerichte denktank en doet momenteel onderzoek naar user interfaces en de Stack technologieën (AI, data, middleware, platforms en infrastructuur). Arief heeft een achtergrond in Human-Computer Interaction (Phd. TU Eindhoven), waarbij hij de effectiviteit van locatie gebaseerde toepassingen onderzocht. www.freedomlab.org


Luister, praat en denk mee over de toekomst van architectuur in een digitaal tijdperk.

  • Het evenement is gratis voor Freedomlab Campus residents (RSVP via Slack of lab@freedomlab.org);
  • Wat kan ik verwachten? Bekijk korte interviews met eerdere sprekers van FreedomLab’s evenementen.
  • *This event is in Dutch* (NL)

Tickets
We vragen een kleine vergoeding van €7,50 voor een ticket en drankjes tijdens de borrel achteraf.
Tickets via deze link.


Adres: FreedomLab Campus, Plantage Middenlaan 62 Amsterdam