7 januari • 33 m

De hobbelige weg naar het ziekenhuis van de toekomst

Robotchirurgen, VR-spreekkamers en Apple ziekenhuizen? De zorg verandert zeker, maar op een andere manier dan de techvoorspellers denken. Marlies Schijven nam ons mee in haar visie voor de zorg in 2031. Ze is chirurg, hoogleraar serious gaming en adviseert het ministerie van Volksgezondheid over datatoepassingen tijdens de pandemie. Zij werkt aan zorg waar technologie nog nauwelijks zichtbaar is en er meer tijd is voor menselijk contact.

Beluister gratis via de appAbonnee? Beluister via desktop
24 december • 38 m

De onzin van het "nieuwe normaal"

Vooral niet serieus nemen, die trendwatchers met hun grootse pandemievoorspellingen over het “nieuwe normaal” en de “grote reset”, zegt hoogleraar Jan Rotmans. Volgens hem is dat veel te kortzichtig gedacht. Hij stelt daar een toekomstvisie tegenover waarin Nederland in 2120 is veranderd in een watergebied vol drijvende steden. Hij laat zien wat er allemaal nog moet veranderen voor een écht duurzame, inclusieve en digitale samenleving. De grondlegger van het vakgebied transitiekunde werpt een ontnuchterende blik op de verandering in coronajaar 2020.

Beluister gratis via de appAbonnee? Beluister via desktop
18 december • 52 m

Future Affairs LIVE: De infocalyps en de toekomst van het web

Social media bubbles, manipulatie en deepfakes: de waarheid ligt zwaar onder vuur. Volgens veel onderzoekers stevenen we af op een ‘infocalyps’, een situatie waarin álle informatie verdacht is. Maar er wordt hard gewerkt aan oplossingen, bijvoorbeeld door filosofiehoogleraar Catarina Dutilh Novaes (VU) en blockchainpionier Sebastiaan van der Lans, oprichter van de startup WordPoof en het Europese initiatief Trusted Web. Wij spraken ze live in Cultuurhuis Felix Meritis in Amsterdam over de grote vraag: hoe repareren we het internet?

Beluister gratis via de appAbonnee? Beluister via desktop
10 december • 34 m

Geo-engineering: de noodrem voor klimaatverandering?

Bijna vijf jaar nadat het Parijs-akkoord tegen klimaatverandering werd gesloten is dit jaar toch weer een van de warmste ooit. In de wetenschap en zelfs bij de VN gan stemmen op over een megalomane technologische noodrem om opwarming van de aarde tegen te gaan: geo-engineering. Futuristische technieken om de zon te dimmen of om CO2 grootschalig uit de lucht te zuigen. Van ruimtespiegels tot superalgen. Is dit de oplossing voor het klimaatprobleem of zijn de gevaren groter dan de beloften? Te gast is Behnam Taebi, universitair hoofddocent aan de TU Delft onder zoeker aan Harvard en wetenschappelijk directeur van het Delft Safety and Security Institute.

Beluister gratis via de appAbonnee? Beluister via desktop
26 november • 39 m

Hoe onze realiteit online versplintert

Deepfakes, conspiracies, nepnieuws: er lijkt op internet een perfecte storm op te steken van desinformatie. Nieuwe technologieën maken steeds levensechte manipulaties van beelden mogelijk, en het wordt moeilijker dan ooit om echt van nep te onderscheiden. Iedereen lijkt steeds meer in een eigen werkelijkheid te leven. Maar geven we technologie niet te makkelijk de schuld? Wordt die ‘infocalypse’ niet vooral door onszelf veroorzaakt? Wij gingen met cultuursocioloog Siri Beerends naar selfie-walhalla Youseum in Amsterdam om op zoek te gaan naar een antwoord op de grote vraag: hoe komen we weer tot een gedeelde realiteit?

Beluister gratis via de appAbonnee? Beluister via desktop
12 oktober • 44 m

Hoe vormt de coronacrisis
Generatie Z?

De maatschappij van de toekomst wordt niet alleen door technologie gevormd maar vooral door mensen, jónge mensen. Zij zitten nu in de bloei van hun leven verplicht binnen en op afstand van elkaar. En corona is niet de enige crisis die deze generatie jongeren voor de kiezen krijgt: straks ook een dijk van een recessie en dan hebben we het nog niet eens over de klimaatcrisis.
Hoe gaat deze combinatie van crisis zijn sporen nalaten op Genaratie Z? Dreigt het een verloren generatie te worden of slaan ze zich met digitale middelen wel doorheen? Wij namen met professor Eveline Crone, dé jongerenexpert van Nederland, een kijkje in het Leidse studentenleven anno 2020.

Beluister gratis via de appAbonnee? Beluister via desktop
25 oktober • 29 m

De stad van de toekomst is gebouwd door schimmels

We leven in de begraafplaats van de natuur. Onze gebouwen, voertuigen, wegen en bruggen zijn gemaakt van dode materialen. Wat als die zouden leven? Dat is het levenswerk van biodesigner Bob Hendrikx. Hij haalde het wereldnieuws met de door hem uitgevonden doodskist van levende schimmeldraden, mycelium. Als het aan hem ligt het bouwmateriaal van de toekomst. Wonen we straks in een schimmel?

Beluister gratis via de appAbonnee? Beluister via desktop