2 september • 51 m

De grootste omwenteling in 3.000 jaar?

Volgens Oxford-historicus Philipp Blom staan we aan de vooravond van een ‘geestbeving’: de huidige manier van leven is onhoudbaar. Hij onderzocht historische omwentelingen zoals oorlogen, pandemieën en klimaatveranderingen en concludeert: de mensheid moet zich schrap zetten.

Beluister gratis via de appAbonnee? Beluister via desktop
19 augustus • 41 m

Het internet van de natuur

Bomen praten met elkaar, beschermen elkaar en voeden elkaar via een verfijnd ondergronds communicatienetwerk van schimmels en wortels. Wat als we met technologie kunnen aansluiten op dit wood wide web? Om natuur in de stad beter te verzorgen en dichterbij bij onszelf te brengen. Onze gast, MIT-ecoloog Nadina Galle, zet smartphones, satellieten en AI in om steden te vergroenen en de relatie tussen natuur en stedeling te herstellen. Op naar een internet van de natuur?

Beluister gratis via de appAbonnee? Beluister via desktop
24 juni • 42 m

Voorbij economische groei in 2030

Het BBP, het bruto binnenlands product, is de belangrijkste maatstaf om wereldwijd te meten en te vergelijken hoe het met de samenlevingen gaat. Toch is er enorme behoefte om op een andere manier te kijken naar de wereld, maar dat komt maar niet van de grond. Ons idee over de wereld en hoe het met ons gaat wordt nog altijd voornamelijk gekleurd door louter economische cijfers. Hoe dit komt en wat daaraan gedaan kan worden bespreken we met Rutger Hoekstra. Hij werkt aan een wereld ná het BBP, een wereld waarin we meer zijn dan consumenten, werkgevers of werknemers.

Beluister gratis via de appAbonnee? Beluister via desktop
10 juni • 40 m

De toekomst van vervoer

Gaan we met zonne-auto’s, persoonlijke drones en elektrische vliegtuien méér reizen? Of zorgt de pandemie voor fijnere buurten dichtbij met minder reiskilometers? En wie is er verantwoordelijk voor nadelige bijeffecten van futuristische vervoerstechnologie? Met hoogleraar Maarten Steinbuch verkennen we de exponentiële toekomst van vervoer.

Beluister gratis via de appAbonnee? Beluister via desktop
27 mei • 39 m

Technologie is geen natuurkracht

Digitalisering dendert over ons, en over de maatschappij heen lijkt het soms. Maar is digitalisering wel zo onvermijdelijk? Bepalen we dat niet gewoon zélf? En zijn de enorme dataenters daarvoor in het landschap wel echt nodig? Techpioneer Marleen Stikker onderzoekt vanuit welke ideeën technologie is ontwikkeld en of die ideeën nog wel aansluiten op wat we willen. Zij ziet hoe een democratischer en rechtvaardiger internet aan het opborrelen is, en veel op zijn kop kan zetten de komende tijd.

Beluister gratis via de appAbonnee? Beluister via desktop
13 mei • 39 m

Hoezo kunstmatige intelligentie? Natuurlijke intelligentie!

Bomen die als internetzendmasten kunnen werken, schilden van woestijnkevers als inspiratie voor wateropvang-technieken: als het aan kunstenaar Jalila Essaïdi ligt, is het tijd om veel nieuwsgieriger naar de natuur te kijken. Evolutie heeft namelijk al miljoenen jaren lang talloze problemen slim opgelost met super efficiënte innovaties. Volgens haar kan een andere blik op de natuur en onze plek daarin leiden tot een nieuw tijdperk. Komt na het antropoceen het symbioceen?

Beluister gratis via de appAbonnee? Beluister via desktop
29 april • 43 m

Hersenwetenschap en het mysterie van bewustzijn

Hoe gaat ‘bewustzijn’ de neurowetenschap de komende jaren op zijn kop zetten?

Beluister gratis via de appAbonnee? Beluister via desktop
15 april • 46 m

De psychedelische Renaissance en de toekomst van trippen

Psychedelica zoals ayahuasca en truffels beleven een revival. Wat kunnen deze middelen brengen de komende jaren?

Beluister gratis via de appAbonnee? Beluister via desktop
1 april • 53 m

Hoe de toekomst rúikt is belangrijker dan je denkt

Hoe ruikt de toekomst?

Beluister gratis via de appAbonnee? Beluister via desktop
18 maart • 45 m

Marietje Schaake over democratie en de digitale wereld

Volgens Stanford-onderzoeker en oud-Europarlementariër Marietje Schaake is het de hoogste tijd dat we democratie gaan terugveroveren op techreuzen, cybercriminelen en hackende overheden. Maar hoe?

Beluister gratis via de appAbonnee? Beluister via desktop
4 maart • 50 m

Hoe kwantumfysica ons wereldbeeld op zijn kop zet

Hoe meer data je over de wereld verzamelt, hoe beter je weet hoe die in elkaar zit – toch? Volgens onze gast, natuurkundige en filosoof Bernardo Kastrup, is dat een grote misvatting. Hij laat op basis van recente experimenten in de kwantumfysica zien dat er iets rammelt aan de belangrijkste aannames van veel wetenschappers- en technologiebedrijven. Volgens Kastrup dwingen de bizarre bevindingen op kwantumniveau tot een totaal andere blik op de aarde van de meetbare werkelijkheid, de toekomst van de wetenschap en uiteindelijk zelfs ons eigen bewustzijn. Het gebeurt ons niet vaak dat we in één gesprek anders kunnen leren kijken naar de kosmos én ons eigen bewustzijn, maar dat is precies wat er in deze podcast gebeurd. Wij moeten er nog steeds een beetje van bijkomen.

Beluister gratis via de appAbonnee? Beluister via desktop
18 februari • 41 m

Bouwen aan een machine voor toekomstvoorspellingen

Wat nou als er een manier zou zijn om de toekomst te voorspellen? En niet alleen voorspellen. maar ook beïnvloeden door slim in te grijpen? Er is een nieuwe tak van wetenschap in opkomst waarmee dat mogelijk lijkt te worden: de complexiteitswetenschap. Hoogleraar Peter Sloot vertelt over deze innovatieve mix van psychologie, natuurkunde en informatica, en over zin projecten in Singapore en Nederland. Hij maakt daar SimCity-achtige simulaties van steden en landen, “digitaal klonen”, om te berekenen hoe maatschappelijke problemen het best kunnen worden aangepakt. Wat kunnen we daarmee?

Beluister gratis via de appAbonnee? Beluister via desktop
4 februari • 41 m

Daan Roosegaarde: kunst als redmiddel voor de toekomst?

We sluiten onszelf op in informatiebubbels en door de lockdowns ook in onze huizen. Daardoor denken we steeds kleiner, vreest kunstenaar Daan Roosegaarde. Dat terwijl de grote crises van nu juist enorm veel creativiteit en verbeeldingskracht vragen. We vroegen aan de technologiekunstenaar: wat is er nodig om uit deze neerwaartse spiraal te komen? Hoe krijgen we weer zin in de toekomst?

Beluister gratis via de appAbonnee? Beluister via desktop
21 januari • 56 m

Een algoritme om de wereld eerlijker te maken

Machines maakten onze spierkracht al overbodig, en datzelfde lijkt kunstmatige intelligentie nu te doen voor onze denkkracht. Velen waarschuwen voor de gevaren van AI: bestaande ongelijkheden worden vergroot, beslissingen over mensen worden onnavolgbaar en de macht van de Big Tech wordt nog groter. Maar Sennay Ghebreab (UvA) ziet juist de kansen voor maatschappelijke toepassingen van zelflerende algoritmes die racisme en vooroordelen wegnemen. In zijn Civic AI Lab werkt hij aan kunstmatige intelligentie om de wereld eerlijker rechtvaardiger te maken.

Beluister gratis via de appAbonnee? Beluister via desktop
7 januari • 33 m

De hobbelige weg naar het ziekenhuis van de toekomst

Robotchirurgen, VR-spreekkamers en Apple ziekenhuizen? De zorg verandert zeker, maar op een andere manier dan de techvoorspellers denken. Marlies Schijven nam ons mee in haar visie voor de zorg in 2031. Ze is chirurg, hoogleraar serious gaming en adviseert het ministerie van Volksgezondheid over datatoepassingen tijdens de pandemie. Zij werkt aan zorg waar technologie nog nauwelijks zichtbaar is en er meer tijd is voor menselijk contact.

Beluister gratis via de appAbonnee? Beluister via desktop
24 december • 38 m

De onzin van het "nieuwe normaal"

Vooral niet serieus nemen, die trendwatchers met hun grootse pandemievoorspellingen over het “nieuwe normaal” en de “grote reset”, zegt hoogleraar Jan Rotmans. Volgens hem is dat veel te kortzichtig gedacht. Hij stelt daar een toekomstvisie tegenover waarin Nederland in 2120 is veranderd in een watergebied vol drijvende steden. Hij laat zien wat er allemaal nog moet veranderen voor een écht duurzame, inclusieve en digitale samenleving. De grondlegger van het vakgebied transitiekunde werpt een ontnuchterende blik op de verandering in coronajaar 2020.

Beluister gratis via de appAbonnee? Beluister via desktop
18 december • 52 m

Future Affairs LIVE: De infocalyps en de toekomst van het web

Social media bubbles, manipulatie en deepfakes: de waarheid ligt zwaar onder vuur. Volgens veel onderzoekers stevenen we af op een ‘infocalyps’, een situatie waarin álle informatie verdacht is. Maar er wordt hard gewerkt aan oplossingen, bijvoorbeeld door filosofiehoogleraar Catarina Dutilh Novaes (VU) en blockchainpionier Sebastiaan van der Lans, oprichter van de startup WordPoof en het Europese initiatief Trusted Web. Wij spraken ze live in Cultuurhuis Felix Meritis in Amsterdam over de grote vraag: hoe repareren we het internet?

Beluister gratis via de appAbonnee? Beluister via desktop
10 december • 34 m

Geo-engineering: de noodrem voor klimaatverandering?

Bijna vijf jaar nadat het Parijs-akkoord tegen klimaatverandering werd gesloten is dit jaar toch weer een van de warmste ooit. In de wetenschap en zelfs bij de VN gan stemmen op over een megalomane technologische noodrem om opwarming van de aarde tegen te gaan: geo-engineering. Futuristische technieken om de zon te dimmen of om CO2 grootschalig uit de lucht te zuigen. Van ruimtespiegels tot superalgen. Is dit de oplossing voor het klimaatprobleem of zijn de gevaren groter dan de beloften? Te gast is Behnam Taebi, universitair hoofddocent aan de TU Delft onder zoeker aan Harvard en wetenschappelijk directeur van het Delft Safety and Security Institute.

Beluister gratis via de appAbonnee? Beluister via desktop
26 november • 39 m

Hoe onze realiteit online versplintert

Deepfakes, conspiracies, nepnieuws: er lijkt op internet een perfecte storm op te steken van desinformatie. Nieuwe technologieën maken steeds levensechte manipulaties van beelden mogelijk, en het wordt moeilijker dan ooit om echt van nep te onderscheiden. Iedereen lijkt steeds meer in een eigen werkelijkheid te leven. Maar geven we technologie niet te makkelijk de schuld? Wordt die ‘infocalypse’ niet vooral door onszelf veroorzaakt? Wij gingen met cultuursocioloog Siri Beerends naar selfie-walhalla Youseum in Amsterdam om op zoek te gaan naar een antwoord op de grote vraag: hoe komen we weer tot een gedeelde realiteit?

Beluister gratis via de appAbonnee? Beluister via desktop
12 oktober • 44 m

Hoe vormt de coronacrisis
Generatie Z?

De maatschappij van de toekomst wordt niet alleen door technologie gevormd maar vooral door mensen, jónge mensen. Zij zitten nu in de bloei van hun leven verplicht binnen en op afstand van elkaar. En corona is niet de enige crisis die deze generatie jongeren voor de kiezen krijgt: straks ook een dijk van een recessie en dan hebben we het nog niet eens over de klimaatcrisis.
Hoe gaat deze combinatie van crisis zijn sporen nalaten op Genaratie Z? Dreigt het een verloren generatie te worden of slaan ze zich met digitale middelen wel doorheen? Wij namen met professor Eveline Crone, dé jongerenexpert van Nederland, een kijkje in het Leidse studentenleven anno 2020.

Beluister gratis via de appAbonnee? Beluister via desktop
25 oktober • 29 m

De stad van de toekomst is gebouwd door schimmels

We leven in de begraafplaats van de natuur. Onze gebouwen, voertuigen, wegen en bruggen zijn gemaakt van dode materialen. Wat als die zouden leven? Dat is het levenswerk van biodesigner Bob Hendrikx. Hij haalde het wereldnieuws met de door hem uitgevonden doodskist van levende schimmeldraden, mycelium. Als het aan hem ligt het bouwmateriaal van de toekomst. Wonen we straks in een schimmel?

Beluister gratis via de appAbonnee? Beluister via desktop