Future Affairs #7: McMindfulness & Instagram-boeddhisme

Paneldiscussie met filosoof en schrijfster Stine Jensen, journaliste en bestuurder Yvonne Zonderop en filosoof Emanuel Rutten.

Spiritualiteit en religie zijn in het Westen bezig aan een verrassende opmars. Mindfulness-apps zoals Headspace en Calm schieten als paddenstoelen uit de grond, elke buurt heeft een yoga-studio en het is de gewoonste zaak van de wereld dat bedrijven hun medewerkers laten mediteren onder werktijd. Staat die moderne spiritualiteit voor iets groters?

Is de huidige spirituele golf een logische reactie op de grote onzekerheden van deze tijd (klimaatverandering, technologie die ons leven beheerst, populisme, post-truth)? Of past deze ontwikkeling misschien juist beter in de opkomende omslag in ons denken over gezondheid, de omgang met de natuur en wat een goed leven is, waarin nieuwe waardes onze richting zijn gaan bepalen. Is het ‘Instagram-boeddhisme’ een teken dat er echt iets verandert in ons denken over economische groei en het belang van het ego, of is het slechts een lapmiddel om weg te duiken voor de grote onzekerheden van onze tijd?

We gaan hierover in gesprek met drie sprekers die over dit onderwerp spraakmakende boeken schreven: Stine Jensen, Yvonne Zonderop en Emanuel Rutten.

Datum 27-08-2019
Tijd 16.00-18.00
Reguliere prijs € 9,67
inclusief borrel
Prijs campus bewoners gratis
Adres Plantage Middenlaan 62
Amsterdam
Koop kaartje

Sprekers

Stine Jensen

Filosoof en schrijfster

Yvonne Zonderop

Journalist en bestuurder

Emanuel Rutten

Filosoof

Wouter van Noort

Techjournalist (NRC)

Stine Jensen (1972) is filosoof en schrijfster van diverse boeken waaronder het recent verschenen Goeroes: Mijn zoektocht naar de verleidingen en gevaren van moderne spiritualiteit. Ze beoefent yoga en meditatie en was vroeger een fel atheïst, nu noemt ze zichzelf een “opgewektere” atheïst. Ze maakt tv-programma’s voor onder meer de VPRO en Human.

Yvonne Zonderop (1955) is journalist en bestuurder. Ze publiceerde vorig jaar het veelbesproken boek ‘Ongelofelijk’, waarin ze op een nuchtere, feitelijke en journalistieke manier uitzoekt waar de verrassende comeback  van religie en spiritualiteit vandaan komt. Ze onderzoekt grote maatschappelijk en economische trends en schrijft onder meer artikelen voor De Groene Amsterdammer, is lid van de raad van commissarissen van de FD Mediagroep, toezichthouder bij Omroep Human en zat voorheen onder meer in de hoofdredactie van De Volkskrant.

Dr. ir. Emanuel Rutten is filosoof. Het in zijn proefschrift geformuleerde argument voor het bestaan van God behaalde internationale bekendheid, o.a. in The New York Times. Hij is als onderzoeker en docent verbonden aan de Faculteit Geesteswetenschappen van de Vrije Universiteit in Amsterdam (Abraham Kuyper Centrum, Ethos). Zijn onderzoeks- en onderwijsterrein omvat de relatie tussen geloof en wetenschap, het evalueren van de rationaliteit van seculiere en religieuze wereldbeelden, kennisleer en speculatief realisme, logica en retorica, en esthetiek. Emanuel Rutten schreef o.a. ‘En dus bestaat God’ (2015), ‘Overdenkingen’ (2017) en ‘Het Retorische Weten’ (2018).

Wouter van Noort is techjournalist bij NRC en commentator bij 1Vandaag. Hij schrijft over de enorme beloftes en valkuilen van onze technologische toekomst en verstuurt wekelijks de gratis nieuwsbrief Future Affairs. Eerder publiceerde hij het boek ‘Is daar iemand? Hoe de smartphone ons leven beheerst’. Wouter van Noort studeerde bedrijfskunde en politicologie.

Future Affairs

Wouter van Noort (NRC) & FreedomLab

“First we shape our tools, thereafter our tools shape us.” Hoe gaat technologie onze menselijkheid beïnvloeden? In de Future Affairs-serie proberen we een kijkje te nemen in de enorme beloftes en valkuilen van onze technologische toekomst. We hebben het eerder bijvoorbeeld gehad over de macht van Big Techde toekomst van nepnieuws, een wereld van toekomstig voedsel met CRISPR gen-modificatie en de culturele invloed van Netflix en het repareren van het internet.

Lees meer over spiritualiteit

Lees wat FreedomLab Thinktank over dit onderwerp heeft geschreven

Contemporary spirituality is all about the self

All sorts of practices that are rooted in spirituality, such as meditation, mindfulness, yoga and astrology, are gaining popularity in the West. The rise of spirituality is traditionally explained by the decline of religion, driving people who want to find meaning and depth in life from religion to spirituality. However, these practices are currently often exercised without the legacy of their spiritual roots, which makes this explanation rather unsatisfying. The appeal of these practices in our time is therefore increasingly linked to other phenomena.

Can technology enhance spirituality?

As in so many other domains, technology has been a game-changer for spirituality. Mass-communication of spiritual messages, for example, was made possible first through print, then radio, television and finally the internet, reaching every corner of the globe. Today, mindfulness apps, software that calculates astrology charts and spiritual podcasts make spirituality even more accessible. But does technology also substantially contribute to the aims of spirituality?