Paneldiscussie met professor en puberbrein-expert Eveline Crone (Universiteit Leiden), Lilian Stolk (emoji-expert), Wouter van Noort (NRC en auteur ‘Is daar iemand?) en Alexander van Wijnen (FreedomLab Thinktank).

Begin dit jaar stonden er 10 miljoen jongeren in hun huiskamer te dansen op een feest dat zich in de virtuele ruimte afspeelde: een live concert van DJ Marshmello, gegeven in Fortnite. Wie geen idee heeft wie DJ Marshmello is hoeft zich geen zorgen te maken, hij is vooral populair onder jongeren die waarschijnlijk weer niet weten wie Gloria Estefan is. Wie echter denkt dat Fortnite een soort videospelletje is, of nog erger, denkt dat het wel een nieuwe disco zal zijn, ziet waarschijnlijk niet dat er een hele nieuwe wereld aan het ontstaan is waarin ‘de jeugd van tegenwoordig’ een groot deel van haar ervaringen opdoet. Een wereld met nieuwe mogelijkheden en regels: de virtuele wereld.

In deze Future Affairs denken we na over de invloed van deze hypertechnologische omgeving op opgroeiende generaties. Zal de generatiekloof weer van de meer clichématige aard zijn, of ontstaat er een diepere kloof tussen jonge mensen die hun vormende fase beleven in deze virtuele wereld en oudere generaties die deze fase voornamelijk in de fysieke wereld beleefden?

In het panel professor Eveline Crone, internationaal expert op het gebied van het puberbrein; Lilian Stolk, die een boek schreef over de culturele invloed van emoji; onderzoeker Alexander van Wijnen van de FreedomLab Thinktank en Wouter van Noort, NRC-journalist die een boek schreef over smartphoneverslaving, moderatie door filosoof Jessica van der Schalk. Ook generatie Z zelf schuift aan. Jij ook?

Datum 29-05-2019
Tijd 16.00-18.00
Reguliere prijs € 7,25
inclusief borrel
Prijs campus bewoners gratis
Adres Plantage Middenlaan 62
Amsterdam
Koop kaartje

Sprekers

Alexander van Wijnen

Onderzoeker FreedomLab Thinktank

Lilian Stolk

Emoji-expert

Wouter van Noort

Techjournalist (NRC)

Eveline Crone

Professor (Universiteit Leiden)

Alexander studeerde filosofie, geschiedenis van internationale betrekkingen en bestuurskunde in Amsterdam en Singapore. Bij FreedomLab Thinktank richt Alexander zich op veranderende geopolitieke machtsverhoudingen en de impact van innovatieve technologie. Zijn expertises zijn geopolitiek, modernisering, verstedelijking, virtuele werelden en opkomend consumentengedrag. Hij is publiek spreker en schreef onlangs over Generatie Z in het Financieele Dagblad: ‘Neem de virtuele wereld serieus, voor jongeren is het meer dan een spelletje’.

Lilian Stolk onderzoekt waarom onze taal steeds beeldender wordt en is Nederlands’ eerste emoji-expert. Met haar achtergrond als historicus en kunstenaar bekijkt ze de nieuwe beeldtaal zowel vanuit theoretisch als praktisch perspectief. Ze publiceerde haar onderzoek naar emoji in Het zonderwoorden-boek. Daarnaast is ze mede-oprichter van The Hmm (een groeiend platform voor beeldcultuurliefhebbers) schrijft ze artikelen, geeft ze workshops en maakt ze geanimeerde .gif stickers en illustraties. In NOSop3 ‘Een emoji betekent niet overal hetzelfde’, Het Parool‘Emoji’s hebben grote kwaliteiten die het alfabet mist’ en bij RTL Late Night ‘Dubieuze emojis…’

Wouter van Noort is techjournalist bij NRC en commentator bij 1Vandaag. Hij schrijft over de enorme beloftes en valkuilen van onze technologische toekomst en verstuurt wekelijks de gratis nieuwsbrief Future Affairs. Eerder publiceerde hij het boek ‘Is daar iemand? Hoe de smartphone ons leven beheerst’. Wouter van Noort studeerde bedrijfskunde en politicologie.

Professor Eveline Crone is hoogleraar Neurocognitieve ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit Leiden. Met een positieve boodschap over het puberbrein is ze een graag geziene gast in de media: ‘Het is een misverstand dat de jeugd van tegenwoordig moeilijker in de hand te houden is dan vroeger’. Ze is auteur van het boek ‘Het puberende brein’ (38e druk) en ontving voor haar onderzoek naar de invloed van de hersenontwikkeling op pubergedrag een Ammodo KNAW award en de Spinozapremie. Ook werd ze door OPZIJ genomineerd als meest invloedrijke vrouw van Nederland (2017). In Algemeen Dagblad: ‘Het zijn niet alleen maar lamlendige bankhangers’, Trouw: ‘Ik heb een hekel aan het moralistische vingertje van ouderen’, bij RTL: ‘Misvattingen over jongeren’.

Future Affairs

Wouter van Noort (NRC) & FreedomLab

“First we shape our tools, thereafter our tools shape us.” Hoe gaat technologie onze menselijkheid beïnvloeden? In de Future Affairs-serie proberen we een kijkje te nemen in de enorme beloftes en valkuilen van onze technologische toekomst. We hebben het eerder bijvoorbeeld gehad over de macht van Big Techde toekomst van nepnieuws, een wereld van toekomstig voedsel met CRISPR gen-modificatie en de culturele invloed van Netflix en het repareren van het internet.

Lees meer over Gen Z

Lees wat FreedomLab Thinktank over dit onderwerp heeft geschreven

The Virtual Habitat of GenZ

“Next year, Gen Z will become the largest generation globally. While millennials will account for 31.5% of the global population of 7.7 billion in 2019, Gen Z will comprise 32%. Despite fundamental cultural differences between generations, young people across the world are increasingly connecting in virtual worlds. As such, some emerging phenomena suggest Gen Z will transform virtual worlds into a natural habitat”.

Gen Z: introducing a neo-hieroglyphic era:

“A part of Gen Z is currently in the final phase of childhood. Compared to previous generations, options to connect with peers and family have increased drastically. Hence, this generation is growing up in a time of nearly universal use of online social media. Their ways of expression are increasingly dominated by visuals and a minimal use of words. This has profoundly changed Gen Z’s habits of communication, self-reflection and thinking patterns”